26 Sept 2017

“Xαστούκι” από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα hot-spots

«Γροθιά στο στομάχι» αποτελεί η νέα έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συνθήκες κράτησης στα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.
Βέλη εξαπολύει η Επιτροπή και για την κατ’ εξακολούθηση κράτηση ασυνόδευτων τέκνων παιδιών, ενώ απευθύνει συστάσεις και για τις συνθήκες κράτησης των ενήλικων μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Τα προβλήματα είναι έντονα στα Κέντρα, όπως διαπιστώνει η Επιτροπή, έπειτα από αυτοψίες που διεξήγαγε, και εστιάζονται κυρίως στα ζητήματα του συνωστισμού, της έξαρσης βίας, της ελλιπούς υγειονομικής περίθαλψης κ.α.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντούν ότι λειτουργούν με γνώμονα τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τονίζουν ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι εναρμονισμένες με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.
Αυτοψία και διαπιστώσεις
Εκπρόσωποι της CPT πραγματοποίησαν επισκέψεις στην Ελλάδα τον Απρίλιο και τον Ιούλιο 2016. Στόχος ήταν οι αντιπρόσωποι να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει μέσα στα κέντρα υποδοχής των νησιών, ποιες είναι οι συνθήκες παραμονής προσφύγων και μεταναστών στα hot-spots, έπειτα και από την εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Επίσης, εξετάστηκε η κατάσταση κράτησης των αλλοδαπών παιδιών και ενηλίκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

No comments:

Post a Comment