1 Sept 2017

Ψηφιακό το Δημόσιο έως το 2020


«Μόνο εμείς μπορούμε και μόνο εμείς θα το κάνουμε». Με αυτή τη φράση έκλεισε χτες ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του κατά την παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» στο Μουσείο Μπενάκη. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων και του προέδρου της Ν.Δ., ενώ ανακοίνωσε ότι από τα μέσα του 2018 θα προκηρυχτούν γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ για προσλήψεις στο Δημόσιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε αρχικά σε μια ιστορική αποτίμηση, λέγοντας ότι μέχρι τώρα επικράτησε μια «νοσηρή κατάσταση που έχει τις ρίζες της στις απαρχές του ίδιου του ελληνικού κράτους και σίγουρα στη μεταπολεμική περίοδο».

Οπως είπε, «η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής πολιτικής δεν άλλαξε ποτέ», μίλησε για «μαζικούς διορισμούς και αργότερα με στρατιές συμβασιούχων σε πολιτική ομηρία» και επιτέθηκε στις «πονηρές, δήθεν φιλελεύθερες ιδέες ορισμένων» που στοχεύουν στην «κατάργηση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο».






Εβαλε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι επί υπουργίας του «μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία, αλλά σημαίνει απολύσεις» καθώς και ότι «αντίθετα με κάθε επιστημονική άποψη, η αξιολόγηση δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των δομών και του προσωπικού, αλλά αποβλέπει στις απολύσεις και στον εκφοβισμό των δημόσιων λειτουργών».

Σε άλλο σημείο επισήμανε μάλιστα ότι «τολμούν να μιλούν για διορισμούς στο Δημόσιο αυτοί που χρησιμοποιούσαν το Δημόσιο ως κομματικό παραμάγαζο. Τολμούν να μιλούν για μετακλητούς αυτοί που μετέτρεψαν επί δεκαετίες τα πολιτικά γραφεία των υπουργείων σε κομματικούς στρατώνες».

Πέραν αυτών ο πρωθυπουργός έθεσε συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να ικανοποιήσει η στρατηγική: «Κυρίαρχο άξονα της στρατηγικής μας αποτελεί η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος είναι «το 2020 να οδηγηθούμε στο ψηφιακό Δημόσιο», ώστε «όλες οι βασικές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο να ολοκληρώνονται μέσω του υπολογιστή μας ή του κινητού μας, με το πάτημα ενός κουμπιού».

«Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως, όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα καταστεί μια πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία», διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφορικά με την πρόσληψη προσωπικού ανακοίνωσε ότι «από τα μέσα του 2018 και καθώς θα βγαίνουμε από το φάσμα της επιτροπείας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών, μέσω ΑΣΕΠ, για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο Δημόσιο».

Σημείωσε μάλιστα ότι «για πρώτη φορά, αναπτύσσεται ένας μηχανισμός ανάλυσης και αποτύπωσης των αναγκών του δημόσιου τομέα σε προσλήψεις», καθώς και ότι θα δημιουργηθεί ένα «εργαλείο που θα εξασφαλίζει τον ενιαίο τρόπο νομοθέτησης, καθώς και κωδικοποίησης της υφιστάμενης και της μελλοντικής νομοθεσίας».

Ο γενικός γραμματέας Διοικητική Μεταρρύθμισης Γρηγόρης Θεοδωράκης παρουσίασε τον εκτενή σχεδιασμό που έχει στόχο «οδεύοντας στο 2020, το Ελληνικό Δημόσιο να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και ταυτόχρονα το όχημα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Οι λεπτομέρειες του σχεδίου βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα dimosio2020.gov.gr. Οι αναλυτικοί στόχοι καθορίζονται σε τρεις χρονικές περιόδους, ενώ χωρίζονται σε έξι πεδία:
Οι αναλυτικοί στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019
Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019.efsyn.gr

No comments:

Post a Comment