14 Aug 2017

Ο μέγας εσπερινός στον αρχαίο ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου


Πλήθος πιστών συμμετείχε σήμερα στην υποδοχή της παλαιάς εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στον μέγα Εσπερινό που ακολούθησε στον πανηγυρίζοντα αρχαίο Ιερό Ναό της Παναγίας στην Καλαμπάκα.

Η εικόνα που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ έφθασε στον Ναό στις 7.30 μ.μ., και την υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων κ. Μάξιμος, χοροστατούντος του οποίου ακολούθησε ο μέγας εσπερινός.

Λίγο αργότερα έγινε η περιφορά της ιεράς εικόνας και στο προαύλιο του ναού ψάλθηκαν τα Εγκώμια της Παναγίας και έγινε η αρτοκλασία.

Στο θείο κήρυγμα μεταξύ άλλων ο κ. Μάξιμος είπε τα εξής:

«Όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν να έχουν την Παναγιά κοντά τους. Χιλιάδες τα τοπωνύμια, χιλιάδες οι ονομασίες της Παναγίας, χιλιάδες οι εικόνες, οι λιτανείες και οι προσευχές, οι παρακλήσεις και οι χαιρετισμοί προς την Αγία Θεοτόκο. Όλοι μας όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι δύσκολο, ‘Παναγία μου’, φωνάζουμε, σε αυτή την Πανανθρώπινη Μάνα προστρέχουμε, σε αυτήν την Οικουμενική Μάνα κραυγάζουμε, για να μεσιτεύσει και να μας δοθεί η Χάρη που είναι αναγκαία για να μπορούμε να σηκώνουμε και να παλεύουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά να κάνουμε και τον πνευματικό μας αγώνα, και ταυτόχρονα με την καθημερινή πάλη της ζωής να καταφέρνουμε να ξεπερνούμε και τις παγίδες και τις τρικλοποδιές του διαβόλου, που θέλει να μας απομακρύνει από την αγάπη του Θεού, αλλά κα από την αγάπη των αδελφών μας και από την αγάπη για όλη τη Δημιουργία. Η Παναγία είναι Μάνα, είναι Στήριγμα, είναι Αγκαλιά, Αγάπη, Προσευχή, Παραμυθία, Παρηγορία. Είναι αυτή, η οποία αγκαλιάζει τον κόσμο, σκεπάζει τον κόσμο, και ιδιαιτέρως κρατά στα χέρια Της, υπό την Σκέπη και τη σκιά Της, την ευχή και την προσευχή Της, τους Ορθοδόξους και δη τους Ορθοδόξους Έλληνες, διότι αγωνίστηκαν και πολέμησαν για την πίστη τους».

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις συμμετείχε και η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμπάκας.


Το αυριανό πρόγραμμα

Το πρωί της Τρίτης 15 Αυγούστου και ώρα 7.00 θα ψαλθεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Πανηγυρική θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα της εορτής και ώρα 6.00 θα ψαλθεί ο μικρός Παρακλητικός Κανόνας της Παναγίας και στη συνέχεια στις 7.00 μ.μ. ο μεθέορτος Εσπερινός.

Κατόπιν, μία μικρή Δέησις και αμέσως η Ιερά εικόνα θα επιστραφεί στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ.

No comments:

Post a Comment