13 Jul 2017

Καταδίκη σε τρεις για το σκάνδαλο με τις τελετές στην Καλαμαριά


Των Φώτη Κουτσαμπάρη, Κικής Τσάνη

Στην καταδίκη τριών εκ των εννέα κατηγορουμένων στο σκάνδαλο κακοδιαχείρισης στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς προχώρησε χθες το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, σε ποινή κάθειρξης 11 ετών με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και της απιστίας στην υπηρεσία καταδικάστηκε ο πρώην ταμίας της επιχείρησης, οκτώ χρόνια φυλάκισης επιβλήθηκαν στον πρώην διευθυντή για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση και τέσσερα χρόνια φυλάκιση, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, σε έναν από τους κατηγορούμενους πρώην προέδρους, με την κατηγορία της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση. Σε όλους δόθηκε ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο στους δύο πρώτους τέθηκε όρος η καταβολή εγγύησης 3.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι έξι που ήταν κατηγορούμενοι στην υπόθεση κρίθηκαν αθώοι καθώς κατά την προδικασία δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία σε βάρος τους.

Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2002 – 2006 και το σκάνδαλο, που εκτιμάται ότι αγγίζει σε ποσό τα 2 εκατ. ευρώ, άρχισε να ερευνάται ύστερα από καταγγελίες που έγιναν από έναν εκ των κατηγορουμένων. Ακολούθησε έλεγχος από οικονομικούς επιθεωρητές, οι οποίοι στο πόρισμά τους περιέγραψαν πληρωμές χωρίς παραστατικά σε νεκροκομιστές, προμηθευτές φέρετρων και τοιχοκολλητές αγγελτηρίων, δωρεές σε συλλόγους και εκδρομές από έσοδα της επιχείρησης τελετών, αγορές καυσίμων για ιδιωτικά αυτοκίνητα σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες, έσοδα από στεφάνια που δεν καταχωρήθηκαν ποτέ στα βιβλία, αγορές για κόλλυβα που δεν εμφανίστηκαν πουθενά κ.ά. “Σε ένα έτος εμφάνισαν ότι πούλησαν 65 στεφάνια όταν είχαν τελεστεί 90 κηδείες και εκτιμάται ότι ο μέσος όρος των στεφανιών που πουλούσαν κάθε χρόνο έφτανε τα 2.300”, σύμφωνα με το πόρισμα.

Στο εδώλιο κάθισαν τρεις πρώην πρόεδροι της δημοτικής επιχείρησης, δύο πρώην αντιπρόεδροι, μία ιδιώτης που μίσθωνε χώρο στην επιχείρηση και τρεις υπάλληλοι. Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση είχε κατηγορηθεί και ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο τότε γ.γ., οι οποίοι όμως απαλλάχθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, διότι θεωρήθηκε ότι δεν είχαν ευθύνη για τον οικονομικό έλεγχο της επιχείρησης. Ο εισαγγελέας Διαφθοράς, ωστόσο, είχε θεωρήσει ότι είναι υπεύθυνοι για συνέργεια, διότι είχαν υποχρέωση ελέγχου και διέταξε νέα προκαταρκτική. Τελικά τα δύο άτομα απαλλάχθηκαν οριστικά από τις κατηγορίες. Υπενθυμίζεται ότι μόλις είχε δημοσιευτεί το βούλευμα του εφετείου παραιτήθηκαν για λόγους ευθιξίας δύο εν ενεργεία αντιδήμαρχοι και ο γ.γ. του δήμου Καλαμαριάς καθώς περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των κατηγορουμένων.
makthes.gr

No comments:

Post a Comment